Technisch Installatiebedrijf M Bosch
 

 

 

 Welkom op onze website van

Technisch Installatiebedrijf

M.BOSCH ELEKTROTECHNIEK

_________________________________________________________________________

 Onderhoud

 

Voor onderhoud en reparatie van uw elektrische installatie kunt u bij ons terecht.
Onze storingsdienst staat 24 uur per dag en dat 7 dagen in de week voor u klaar

  

Wintertijd instellen? Aardlekschakelaar testen!

Het is raadzaam om zelf, in uw meterkast, regelmatig de aardlekschakelaar te testen. Dit kan met de testknop op de schakelaar. Velen laten dit achterwege omdat na het testen alle klokken van elektrische apparatuur, zoals video's en wekkers, opnieuw moeten worden ingesteld. KEMA adviseert daarom de test tenminste twee keer per jaar te doen: bij het ingaan en aflopen van de wintertijd. Dan moeten de klokken toch opnieuw worden ingesteld.

De aardlekschakelaar is een van de slimste beveiligingen bij gebruik van elektriciteit. De schakelaar controleert namelijk continu of er geen stroom weglekt uit de elektriciteits-installatie. En als dat wel het geval is (bijvoorbeeld via een menselijk lichaam of een defect apparaat), dan schakelt hij acuut de stroom uit, waarmee ernstige gevolgen worden voorkomen. De aardlekschakelaar kan dus van levensbelang zijn. Voor correcte werking is het echter absoluut noodzakelijk de aardlekschakelaar regelmatig te testen. Nadeel van zo'n test is dat de stroom wordt uitgeschakeld, waardoor elektrische klokken, wekkers en apparaten met een ingebouwde klok (video, magnetron) opnieuw moeten worden ingesteld. Daarom is het handig zo'n test te combineren met het ingaan en het aflopen van de zomer- of wintertijd, omdat dan toch al de klokken moeten worden bijgesteld.


Druk op de knop


Elke installatie die na 1975 is aangelegd of grondig is herzien, is van een of meer aardlekschakelaars voorzien. Deze bevinden zich in de meterkast. Testen kan simpelweg door op de daarvoor bestemde testknop te drukken (veelal voorzien van de letter 'T'). De aan-/uitknop moet nu met een flinke tik naar de uitstand springen (veelal aangegeven met de letter het cijfer '0'). Gebeurt dat niet, of hapert de knop, bel ons dan zo spoedig mogelijk om de aardlek-schakelaar aan een grondige test te onderwerpen (door middel van meetapparatuur). Verloopt de test wel goed, zet dan de aan-/uitknop weer in de aan stand (veelal aangegeven met de letter 'I'). Pas in 1975 werd de aardlekschakelaar in nieuwbouwhuizen een verplicht onderdeel van de installatie. Het kan dus zijn dat u in uw meterkast geen aardlekschakelaar aantreft. In dit geval kunt u het beste contact met ons opnemen om een aardlekschakelaar te laten plaatsen.
 

 Testen belangrijk

Tijdens het testen gebeuren er twee dingen: het functioneren van de aardlekschakelaar wordt gecontroleerd en het mechaniek van de aardlekschakelaar komt in beweging, waardoor het wordt gesmeerd. Vanwege dat laatste is regelmatig testen van belang, voor uw eigen veiligheid!

 

_______________________________________________

 

   Wilt u een geheel vrijblijvende offerte ontvangen?

     Of heeft u vragen over een van onze producten of diensten?
     Neem dan contact met ons op.
     Wij streven er naar binnen 24 uur te antwoorden
.

________________________________________________________________________

.